Poker förekommer i väldigt många varianter. I stort sett hur många som helst faktiskt. Det finns dock några typer av pokerspel som är mer populära än andra och det är ofta dessa man känner till. Kan man grunderna i poker så är det relativt lätt att lära sig olika varianter så varför bara hålla sig till ett av dem? Det finns väldigt många roliga typer av pokerspel som ibland glöms bort då man talar om det. Därför tänkte jag i den här artikel lyfta några av de pokervarianter som ofta glöms bort.

Dragpoker

Dragpoker kallas även ibland för mörkpoker eller Draw Poker på engelska. I Dragpoker så tilldelas alla spelare en komplett hand direkt den första rundan. Under resterande rundor så kan man sedan byta ut ett eller flera av korten för att på så sätt bygga en så pass bra hand som möjligt. Denna typ av poker spelas sällan på kasinon, däremot är det vanligt att det är den första typen av poker man lär sig eftersom det går lika bra att spela på skoj utan marker. Därmed är det en bra introduktion till den som vill lära sig grunderna i hur poker fungerar. Dragpoker kan i sig delas in i andra varianter där reglerna skiljer sig något mellan varje variant. En populär sådan variant är Shotgun.

Razz

Razz är en kul variant av poker där det gäller att få så låga händer som möjligt. Man tilldelas 7 kort som spelare och ska bygga en hand av 5 kort. Den bästa handen man kan få i Razz är en stege från Ess till 5. Ess i Razz räknas alltid som 1.

H.O.R.S.E

HORSE är en pokervariant för de riktigt inbitna spelarna. Spelet är nämligen uppbyggd av fem olika spel som skiftar under spelets gång, så det gäller att kunna hantera alla av dem. De spelen som ingår i HORSE är Texas Hold ’em, Omaha hi-low, Razz, Seven card Stud och Seven card stud hi-low. Det finns även en variant som kallas för HOSE där man utesluter Razz. Det började spelas under världsmästerskapen i poker år 2002 och var ett av de mindre eventen. Vinnaren vann ca 1 000 000 kronor. HORSE kan vara en väldigt bra träning för den som vill bli riktigt bra på att spela poker eftersom det kräver mycket ansträngning.

Mexican Stud

Mexican stud är ett samlingsnamn för pokerspel där det gäller att forma en så bra hand som möjligt av fem kort. Vanligen så utesluts vissa kort från leken och man adderar en joker istället. Reglerna kan dock skilja sig så pass mycket mellan olika varianter så det inte är värt att förklara en enskild regel. Av denna anledning kallas Mexican stud ibland för ”loco” som betyder ungefär galen.

Pokervärlden är alltså bred och stor. Texas Hold ’em i all ära, men ibland kan det vara kul att testa något nytt. Att spela olika typer av poker gör att man verkligen förstår grunderna och på så sätt kan man bli en bättre spelare och ta hem många vinster.